Blog & Kolumne

Pohvala ludosti – Republički zavod za početke

5 komentara

U našim krajevima Balkana još uvek važi junačko-viteški princip da ako ideš često kod bilo kog oblika lekara, ti si slabo, nedovršeno i kukavno biće. Merilo održivosti u životu je količina ispijene rakije, a princip dede koji je živeo 80 godina je u punoj snazi. Na neki način, i ja sam tog mišljenja.

Međutim, da živim u nekoj šumi, daleko od bilo kog oblika betona, od usađenog i razmaženog gradskog života, daleko od televizora i interneta, poimanje odlaska u zdravstvenu ustanovu bilo bi znatno drugačije.

Sada moram da znam sve, od nutritivnog sastava namirnice koju kupujem u obližnjem supermarketu, da li je grožđe koje volim prskano nedovoljno otrovnim pesticidima, da znam da plantarna fascija uopšte postoji, kao i da, razume se, propratim sva oprečna moderna mišljenja o ovim temama.

Što više znamo, uviđamo koliko malo znamo, a od onoga što znamo, ne znamo šta ćemo sa tim.
Biti zdrav u bolesnom društvu je izazov. A izazov je poziv na akciju. Zdravorazumska akcija je cilj koji želim da postignem. Ludost.

Republički zavod za sport

Prvi put sam bila u Republičkom zavodu za sport. Jedina stvar koja mi se nije dopala je ovaj broj u gornjem levom uglu slike, iako je značajan i izuzetno društveno prihvaćen.

Ali, sreća pa to više nije predmet mog opterećenja. Izlučeni endorfin posle treninga je regulisao i iskrivio sve moje slike o sebi, ali – u moju korist! Mojih (realnih) 10 kg viška sada je tričavih dva, tri (takođe realnih!).

Vadili su mi krv. Ovo je prvi korak. Nakon regularnog pregleda kod divne doktorke Slavice, sledi EKG.

Zatim merenje telesne težine odnosno, količine masnih naslaga u telu, visine, i sklada te dve komponente. Ispostavilo se da je moj sklad poremećen, ali dato mi je rešenje. Takođe, uz pomoć moje nutricionistkinje, trening će biti potpun. Nas dve ćemo kuvati i pripremati onu klopu koja odgovara mojoj količini treniranja, a i da bismo regulisale ove nataložene masti koje su rezultati pokazali.

Spiroergometrija i najbolje za kraj

Dakle, mere vam kapacitet pluća, odnosno vaš kardiorespiratorni sistem.

Zgodno je što ćete saznati i da li su vam ravna stopala ili nisu (način gaženja), što će vam biti od velike koristi kada budete birali patike za trčanje. Odabir patika za trčanje na duge staze je kao kada birate svog životnog partnera.

I na kraju – majka svih pregleda – trčanje na traci gde ste prikačeni na aparate, maskirani i spremni da poletite u svemir. Zaista, ova vrsta testa je veoma važna i posle njega dobijate jasnu sliku o svojim aerobnim sposobnostima, tj. u kakvom je stanju vaša kondicija. Najpre krećete lagano da hodate, potom sve više ubrzavate, krećete da trčite, sve brže i brže. Pa dok izdržite. Dobićete sve parametre rada srca i maksimalne potrošnje kiseonika.
Ja sam dobila tri na četiri. To znači da pripadam, prema standardizovanim merilima, proseku, ali naginjem ka višem stepenu spremnosti i imam mogućnost da brže napredujem i pređem na sledeći nivo te spremnosti.

Šta je zapravo ovde važno? Znaćete tačno na kom bi pulsu bilo najbolje da trčite u skladu sa svim parametrima. Za moj slučaj adekvatno je da radim aerobni trening na pulsu od 110 do 115, minimum sat vremena, pet puta nedeljno, jer se na taj način najbrže tope masti. Postepeno se trening pojačava, obično intervalima, da bi se srce navikavalo na ovu vrstu aktivnosti i da bi mu to bilo normalno i prirodno stanje.

Po izlasku iz Zavoda videvši onu šumu na Košutnjaku, moja prva pomisao bila je: “A šta će meni sve ovo, odoh u neku divljinu da sagradim kolibu od drveta i gajim životinje i retke pečurke“. Ubrzo sam shvatila da je to samo prirodni strah od početka. Nestrpljenje i neutrošena energija koja se skupljala kroz vreme. Kod promena je važno pustiti ih da se ušunjaju lagano, da uđu u svakodnevnicu, pod kožu.

Krug je savršen oblik

Nedelju dana kasnije istrčala sam svoj prvi krug oko Ade (zajedno i uz pomoć svog pejsera i prijatelja, druga, brata na stazi!) i dobila svoj prvi bedž koji dobijaju članovi našeg kluba koji istrče svoj prvi krug.

Sada počinje avantura. Svi iskusni trkači sećaju se svoje prve trke, svog prvog polumaratona, svog maratona. Kao i prve ljubavi. Ja nisam romantična osoba, ali volim kada čujem njihova sećanja. Svi oni su ljubomorni (naravno, bez loših osećanja) na svakog početnika i tu bezazlenu dečiju euforiju.

Ali ono što najviše volim to su prvi koraci, to je inspiracija za sva dalja pisanija na temu trčanja, to su svi novi ljudi koje srećem i sa kojima mogu da delim svoje mišljenje, svoje greške, svoja zapažanja. Kao odrasla osoba imam utisak da piskaram kredom po betonu, onom istom koji me tera da odem u prirodu. A ja se po njemu igram školice.

Mislim da znam gde će me odvesti sledeći petak, ali nisam sigurna. Puštam da me nosi talas novih treninga i nepredvidivih osećanja. Ništa nije zacrtano, sve je slobodno, u tome je čar.

Verovatno se vidimo na stazi. A gde drugde?

Pohvala ludosti – Ludost trčanja
Pohvala ludosti – sve te motivacije u svitanje

Povezani članci

5 komentara. Leave new

  • Dragana Stojkovic
    avgust 10, 2012 10:42

    super post! puno srece u pripremi za maraton 😉
    ja sam u italiji morala obavezno da odradim ovaj test, da bi se prijavila za polumaraton uverenje od sporskog lekara je bilo neophodno. ne znam kako je to u drugim zamljama.
    vec nekoliko godina trcim rekreativno, 3-4 puta nedeljno, trcala sam i polumaraton i bas sam planirala da odradim ovaj pregled. zanima me kako se zakazuje ovaj pregled za ljude koji nisu profesionalni sportisti, da li se placa ili je dovoljna zdravstvena knjizica?
    i na kraju, svaka cast na hrabrosti da cifru u gornjem levom uglu objavis ovako javno, a jos vise mi se svidja sto te ne zanimaju cifre 😉 tako i treba!

    Odgovori
  • Odusevljena sam entuzijazmom koji isijava iz ovog texta! Svaka cast! I pridruzujem se Draganinom pitanju – kako da zakazemo i koliko se placa ovaj pregled?

    Odgovori
  • Ovaj tekst me je podsetio da odradim redovan godišnji preged u sportskoj medicini u Kragujevcu.
    Rade klasičan pregled sa testom opterećenja na bicikli, EKG pre i posle oterećenja i kompletnu krvu sliku.
    Pregled košta 500 din i nije potrebna zdravstvena knjižica.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed